fredag 25. mai 2007

Beste hexer!

Christians dagbok har skrivi et lite minneord som heter TØGRIM: 1947 - 2007"TØGRIM var en kammerat åsså, både årntlig og politisk, for mange på venstresida i Norge. Å se for seg RØDT uten tøgrim ække lett (kanskje ikke engang MULIG! Som tomatsuppe UTEN makaroni!), men jeg veit at partiet hadde vært langt BLEIKERE uten ham. Han vil bli savna av folk som meiner at verden kan bli et bedre sted!"

Epostgruppa Leftist trainspotters hvor tron Øgrim (TØGRIM) var en aktiv debattant har endra beskrivelsen til "in loving memory of comrade Tron Øgrim (1947 - 2007)."

Tjen Folket har skrivi "Vi i Tjen Folket – ei marxist-leninistisk gruppe vil takke Tron for alt han har levert av bøker, innledninger og hefter. Vi kommer til å bruke disse videre for å skape flere godt skolerte kommunister som kan ta del i klassekampen i Norge på folkets side"

Arnfinns blodrøde og revolusjonære tanker har skrivi Vi skal bære fakkelen videre. "Tron var for mange av oss yngre sosialister og kommunister ei ledestjerne, det er han fortsatt."

Den noe surmaga artikkelen til Liberalist javisst minner oss ihvertfall om at Tron Øgrim ikke ville be om unnskyldning "for noe som helst", på Men unnskyldningen min får dere ikke fra Dagbla. "Og UNNSKYLD at jeg var med? Den skal jeg rope, hvis de fanger og binder meg og brekker armer og bein. Men når jeg har rømt og beina er spjelka, trekker jeg unnskyldninga tilbake igjen!"

Klassekampen redaktør Bjørgulf Braanen skriver på lederplass i dagens avis om Tron Øgrim. "Med sin rølpete, anarkistiske framtoning, som noen ganger kunne oppfattes som brutal uhøflighet, ga han ml-bevegelsen en form for artistisk, populærkulturell opprørsenergi, som gjorde den attraktiv for mange ungdommer på 1960- og 70-tallet, flasket opp som de var på Bob Dylan og amerikansk hippiekultur."

Klassekampen publiserte også Eline Lønnås tosiders artikkel La grunnlaget for ML. Hun har snakka med Pål Steigan, som sier " Da vi ble kjent, gikk vi en hel natt og kranglet om marxismen, samtidig som han leste en science fiction-bok. Da natta var over, hadde han ikke bare knust meg i diskusjonen, men også lest ut boka. Det var typisk Tron.

Det kan også være verdt å ta en ekstra titt på Wikipediaartikkelen, som har blitt forbedra betydelig i løpet av det siste døgnet.
Fransk Wikipeda, og Finsk, og svensk, og engelsk. Foreløpig ikke på Esperanto, Volapyk eller Loglan.

NRK har et lydklipp fra NRK Jon Michelet om Tron Øgrim.

For dere som ikke fikk så mye ut av gårsdagens link til under en stein i skogen, så finnes det et arkiv over artikler her.

Ellers fikk jeg dette brevet i postkassa:

"From the other side of the oceans and from a complete different
culture, we learnt how to respect and like Tron. Even when we argued
he was a sensitive human being. This said by a trotkyist of an ml is
like saying he was one of the best. I learnt from him in spite the
differences.

Being of the exactly same age than Tron was rewarding that both of us
remember sometimes the same things and political events as witnessed
from two opposite sides of the globe, and possibly from opposing
political viewpoints. With time passed was surprising how close we
were in relating to those events.

I was planning to visit him... and Norway, soon. The idea was to have
few beers together in some pub and talk few days and nights and
exchange stories.

It won't be. But I raise my glass from the distance on his memory and
his laughter, his undertanding and his knowledge.

A man like Tron I know it was surrounded by wonderful people of whom
he talked the best. To them, to his daughter, mother, sister and the
rest of the family and all his comrades and friends:

Salute!

Carlos Petroni
www.izquierda.info"

Tron Øgrim, Pål Steigan, en tolk og en gammal kineser.

1 kommentar:

Don Martin sa...

Fint at dere lagde denne sia. Jeg har skrevet en bitteliten ting, og kommer til å fikse opp litt feil på steinen.net i løpet av helga.