fredag 25. mai 2007

Flere nekrologer

Jan Omdahl har skrivi en fin artikkel på Dagbladet.no. Han skriver om "Tron Øgrim med den ildrøde bilen som så ut som en rullende søppelkasse, den gamle skinnjakka, de tjukke konsonantene og de spissformulerte meldingene om nettet som revv'lusjon"

Rapper og tidligere Under En Stein i Skogen-fikser Don Martin har også skrivi en nekrolog. Han forteller at Tron har lært han å ikke ha buksa på hue.

Arvid Skancke-Knutsen har skrivi en liten nekrolog på det lukka nettstedet Underskog. Vi har lagt ut litt av teksten her:

Samfunnsdebattanten, politikeren, forfatteren, skribenten, internettentusiasten og blogg-pioneren Tron Øgrim døde onsdag 23. mai, bare 59 år gammel. Øgrim har satt store spor etter seg i norsk offentlighet og politikk: Ikke minst gjennom å være en viktig dynamo i oppstarten av AKP (ml). Han var grunnleggende ikke-apologetisk på vegne av det han trodde på, og blir ved sin altfor tidlige død hyllet av både meningsfeller og meningsmotstandere.

Tron Øgrim har de senere årene vært en ivrig bidragsyter til den norske delen av Wikipedia, som i går senket logoen sin på halv stang til hans ære. En gjennomgang av Øgrims liv finner alle interesserte på denne Wikipedia-lenken, som for tiden oppdateres nesten kontinuerlig. Mange påpeker at hans ur-blogg Under en stein i skogen kanskje var den første betydningsfulle bloggen i Norge —skrevet med den store entusiasmen, det sterke engasjementet og den radikale østkant-penna som lenge hadde vært Øgrims varemerke.

Øgrim spilte ellers en viktig rolle i ml-bevegelsens satsing på bl.a. forlaget Oktober, plateselskapet MAI og Klassekampen – og forandret dermed det norske kultur- og debattmiljøet på en markant måte. På godt og vondt, vil nok mange hevde, men i dag hylles mennesket Tron Øgrim også av de som var uenige med ham.

Jeg kjente ham ikke, så jeg håper at noen som er bedre egnet enn jeg vil skrive et større minneord her i skogen. Men jeg traff Tron Øgrim noen ganger: På offentlige møter, på kontoret til Musikkavisen PULS — og ikke minst som brummende og åpenbart stolt bestefar i barnehagen der sønnen min også gikk.

1 kommentar:

D sa...

Flere nekrologer:

Ida har en på virrvarr.wordpress.com
Jo har en på communistkickback.blogspot.com


Flere jeg har plukket opp er:
firemtn.blogspot.com
thescourgeofcapitalism.blogspot.com

Det er sikkert også flere der ute.